Samo još jedna WordPress web-stranica

Električni autobus – novi svjetski rekorder !!!

260

Električno vozilo je vozilo koje se pokreće elektromotorom, koristeći pri tome električnu energiju pohranjenu u akumulatoru, ili nekim drugim uređajima za pohranu energije. Električni automobili su bili popularni krajem 19. i početkom 20. stoljeća, dok su unapređenja motora SUS i masovna proizvodnja jeftinijeg vozila na benzin doveli do smanjenja korištenja vozila na električni pogon. Energetske krize 1970-ih i 80-ih dovele su do kratkotrajnog zanimanja za električne automobile. Sredinom 2000.god. obnovio se interes u proizvodnji električnih automobila, uglavnom zbog zabrinutosti oko ubrzanog povećanja cijene nafte i potrebe za smanjenjem emisije stetnih gasova. Od rujna 2011. modeli serijske proizvodnje, dostupni u nekim zemljama, su Tesla Roadster, REVAi, Buddy, Mitsubishi i-MiEV, Nissan Leaf, Smart ED i Wheego Whip LiFe. Leaf i i-MiEV su, s ukupnom prodajom od više od 15.000 jedinica svaki, najprodavaniji električni automobili sposobni za vožnju po autocesti do rujna 2011. I Hrvatska je predstavila svoju inačicu električnog automobila, DOK-ING XD, na autosajmu u Ženevi u ožujku 2010.

Električni automobili imaju nekoliko prednosti u odnosu na konvencionalne automobile s unutarnjim izgaranjem, koje uključuju značajno smanjenje zagađenja zraka u gradovima, jer oni ne ispuštaju onečišćenja iz svojih izvora energije tijekom rada, smanjene emisije stakleničkih plinova, ovisno o gorivu i tehnologiji koja se koristi za proizvodnju električne energije za punjenje akumulatora, manju ovisnost o nafti, što je u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju uzrok zabrinutosti zbog njihove izloženosti naglim promjenama cijene i poremećaja u opskrbi. Isto tako, za mnoge zemlje u razvoju, a posebno za najsiromašnije u Africi, visoke cijene nafte imaju nepovoljan utjecaj na bilancu plaćanja, ometajući njihov gospodarski rast.

Svijet je ovog mjeseca dobio novog rekordera u kategoriji električnih vozila kad je riječ o njihovoj autonomiji. Do sada je za hypermiling najčešće korišten Teslin model S, koji je nedavno srušio rekord prešavši više od 1.000 kilometara (dakako, u kontroliranim uvjetima) s jednim punjenjem baterija. No, taj je rekord, kao i neki postavljeni u vozilima posebno izrađenim za ovakve rekorde, početkom rujna doslovno pregazio jedan električni –autobus.

Američki proizvođač autobusa koji ne ispuštaju štetne plinove Proterra na posebnoj je testnoj stazi u saveznoj državi Indiana uspio sa svojim autobusom Catalyst E2 Max, sa samo jednim punjenjem baterija prijeći gotovo nevjerojatnih 1.772,2 kilometra. Time je oboren rekord u autonomiji za bilo koje električno vozilo u svijetu.

U usporedbi s rekordom koji je postavio američki električni autobus Proterra, 1.000 kilometara s jednim punjenjem baterije u Tesli izgleda smiješno

13-metarski autobus s 40 sjedećih mjesta bio je opremljen baterijom kapaciteta čak 660 kWh, koja se može ponovno napuniti (do 100% kapaciteta) za samo sat vremena zahvaljujući sustavu brzog punjenja koji proizvodi ista kompanija. “Ovaj rekord svjedoči o kvaliteti Proterrinog svrsishodnog dizajna električnih autobusa, baterijama visoke energetske gustoće, te efikasnom pogonu”, poručili su iz kompanije.

Električni autobus Proterra Catalyst E2 Max inače se proizvodi u nekoliko inačica, najjača od kojih ima deklariranu autonomiju od 560 kilometara. No, iz kompanije poručuju kako je ovaj rekord pokazao da je izvedivo imati i vozilo daleko većeg dosega, te da će visokokapacitetnu inačicu tog autobusa sigurno u budućnosti pustiti u prodaju. On će biti namijenjen za posebne prometne situacije u kojima je potrebna iznimno velika autonomija.

Inače, Proterrini autobusi već voze cestama u 20 američkih saveznih država, a njihovi stručnjaci rade i na sustavu autonomne vožnje koji bi trebao u prve komercijalne autobuse biti ugrađen već 2019. godine. Osnovni motiv za proizvodnju, a potom i kupnju, ovakvih autobusa jest niži trošak prijevoza po kilometru koji omogućava električni pogon, u usporedbi s fosilnim gorivima. U tome značajno pomaže i pad cijela litij-ionskih baterija, kao i činjenica da električna vozila zahtijevaju daleko manje održavanja i servisiranja od klasičnih, pogonjenih motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.